1. Ce înseamnă pentru tine fotografia și cum a luat naștere această pasiune?

Pentru mine ”Fotografia„ reprezintă o expresie a lumii interioare și sentimentelor prin imagini. Deseori fiind în oraș, descopăr noi locații interesante, care mă inspiră și instantaneu îmi trezesc noi idei pentru viitoarele sesiuni foto.

”Fotografia este marea mea pasiune!”

 

În timpul anilor de școală, pe când jucam în ”TVC”, echipa noastră a câștigat un aparat de fotografiat cu peliculă. Probabil, atunci a luat naștere marea mea pasiune și prima experiență în calitate de fotograf. Îmi amintesc că l-am luat cu mine în excursie, atunci când am vizitat ”Inelul de Aur al Rusiei”. Și-mi pare foarte rău că acel aparat avea posibilități și cadre limitate. Când am venit în Chișinău, deseori îi ceream soțului să-mi dăruiască unul mai bun.

După ce am primit în dar un un aparat digital ”Canon„ am început să fotografiez peisaje urbane, pisica mea și chiar oameni de pe stradă. Iar în anul 2010, l-am înlocuit cu un ”DSLR Canon”. Din acel moment aparatul de fotografiat a devenit tovarășul meu nedespărțit. Primele mele modele au devenit colegele de grupă, iar susținerea prietenilor și a familiei m-a motivat să merg înainte.

 

2. Trebuie să recunoaștem că în ultima vreme au apărut o mulțime de fotografi. Ce te diferențiază pe tine de ei?!

Aș spune că fiecare fotograf are maniera sa individuală de lucru, sentimente și opinii diverse despre frumos, iar eu la rândul meu nu sunt o excepție. Recunosc că concurența este mare, cu toate astea fiecare are publicul și admiratorii săi. Sunt de opinia că orice creație necesită dăruire și suflet, iar eu m-am dedicat în întregime acestei pasiuni și asta mă face mai specială.

 

3. În opinia ta, care este rețeta unei sesiuni foto reușite și care detaliu este cel mai important?

Pretind să cred că cel mai importat e conceptul și crearea imaginii, înțelegerea reciprocă și legătura dintre fotograf și model. Fiecare parte din tine trebuie să se dăruiască sută la sută acestui proces. Aceasta ar fi rețeta perfectă a unei sesiuni foto de calitate.

 

4. Mulți sunt de părerea că cursurile teoretice sunt o pierdere de timp, important e să ai un aparat profesional de fotografiat și să experimentezi pentru ca să obții rezultatul necesar. În dezvoltarea ta profesională ce rol a jucat teoria?! Dar practica?

Inițial țineam cont doar de sentimentele și percepțiile interioare, fără a cunoaște și a aplica componente tehnice în realizare și prelucrare. Dar, la un moment dat am înțeles că nu am suficiente cunoștințe în domeniu, motiv pentru care am urmat cursurile inițiale ale Școlii de Fotografie a lui Roman Rybaliov. Cu certitudine m-a ajutat și faptul că sunt o fire creativă, inclusiv studiile în domeniu arhitecturii. Înainte de a deveni fotograf aveam deja o idee vastă despre compoziție, culoare, spațiu și frumos. Iar practica mi-a oferit dezvoltare și creștere profesională. Acum privind înapoi sesizez acest progres și asta mă bucură.

 

5. La fel ca și artiștii autohtoni, fotografii sunt mai mult orientați spre fotografiile realizate la nunți sau alte ceremonii de familie. Tu cum ți-ai îndreptat atenția spre fotografia Fashion & Beauty?!

În lume foarte mulți fotografi care reușesc să-și definească stilul său individual de a lucra, orientându-se doar spre o singură direcție. Personal îmi place să experimentez, motiv pentru care mă aventurez deseori să fac poze pentru reportaje, portrete de familie, fotografie statică și chiar poze pentru ceremonii festive.

Trebuie să menționez și faptul că din copilărie mama mi-a insuflat dragostea față de modă și încă din timpul când învățam la Școala de Arte visam să devin designer vestimentar. Cred că anume această dorință m-a motivat să mă orientez spre lumea modei și a frumosului.

”Visam să devin designer vestimentar…”

Acum fac primii pași în această direcție și sper pe viitor să nu fiu obligată de circumstanțe să renunț la acest domeniu. Apreciez mult munca stiliștilor și a designerilor, mă fascinează schimbarea radicală, rolurile și inclusiv imaginile originale ale modelelor.

 

 

6. Contează cu ce aparat lucrezi? Sau totuși contează omul din spatele aparatului?

Vrem noi sau nu, dar cu cât camera și obiectivul e mai bun, cu atât sunt șansele mai mari de a a obține un rezultat bun. Cu toate astea…

 

”Cât de scump nu ar fi aparatul și accesoriile acestuia, contează mâinile, inima și ideile celui care stă în spatele obiectivului.”

Fotografia poate fi perfect prelucrată și executată ţinând cont de toate caracteristicile tehnice. Poate fi clară și luminoasă, dar totodată inestetică, lipsită de idee și originalitate. În schimb o fotografie simplă, pe alocuri neprelucrată și neprofesional executată, poate captiva atenția publicului și fascina prin simplitatea și mesajul său.

 

7. Din ce în ce mai multe ”dive” din sfera showbiz-ului autohton se dezgolesc în pictorialele revistelor. Tu ce părere ai despre fotografia ”Nud” și cum ar trebui realizate acestea, astfel în cât să nu pară vulgare?

Încă din antichitate corpul femeii a atras atenția pictorilor și a oamenilor de artă. Iar acum acest subiect se abordează mai deschis, fără complexe și prejudecăți. Cred că cel mai important e ca fotograful să găsească miezul echilibrului și să nu întreacă granița dintre artă și vulgaritate.

Pretind să cred că  unei femei-fotograf, îi este mult mai ușor să lucreze în această sferă, deoarece ea are o percepție mai sensibilă, deseori încercând să arate corpul femeii că pe un ambalaj, punând în valoarea sufletul acesteia. În schimb bărbații de cele mai dese ori transformă fotografia ”Nud”, într-o imagine cu conotație pornografică. Accentuez că asta este opinia mea, cu care nu toți ar putea fi de acord.

 

8. Pe lângă fotografie mai ai și alte pasiuni?

În ultimul timp m-am dedicat fotografiei și celelalte preocupări le-am lăsat deoparte. Cu toate astea uneori mai lucrez în sfera designului grafic și arhitectură peisagistică. Uneori sunt inspirată să creez bijuterii hand-made, iar uneori mai experimentez asortând și transformând hainele mai vechi.

Monotonia nu mă caracterizează, am o viață intensă, fiind permanent în căutarea unei noi ocupații creative.

 

9. Ce obiective ai de atins în 2014, legate de fotografie? Unde vrea Diana Bodnarenco să ajungă ca fotograf?

”În acest an vreau să organizez prima mea expoziție de fotografie.”

Vrea să pun în aplicare idei noi, să colaborez cu mai mulți oameni creativi și să simt încrederea clienților mei. Visez să călătoresc, să cunosc diferite popoare, cultura lor și arhitectura ca să mă inspir din toate astea pe viitor.

Mi-aș dori să asist la sesiuni foto ale fotografilor cu experiență și să colaborez cu o revistă celebră.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Text: Ylianna Danko

Foto: Din arhiva personală a Dianei Bodnarenco

Contacte:

https://www.facebook.com/pages/Aidonera-Photography/274592555997496?fref=ts