Fiind studente la facultatea de jurnalism, Doina Popov împreună cu o colegă de facultate au lansat primul site fashion din Moldova. Astăzi Doina a acceptat să fie ea de data asta protagonista unei rubrici fashion realizată de ”Everyday Journalism„. Află din acest interviu cu s-a schimbat stilul vestimentar al moldovenilor în ultimii 2 ani și ce nu ar trebui să lipsească din garderoba unui jurnalist. 

doina-popov-640x959

-Ești fondatoare primului ghid on-line de stil. Ce te-a făcut să alegi acest domeniu?

-Acum doi ani și jumătate, când am lansat împreună cu colega mea Svetlana site-ul „Fashion Guide”, era unicul de acest gen în R.Moldova. Deși multe site-uri aveau rubrica Fashion sau erau doar câteva bloguri personale de unde te puteai inspira, încă nu se punea un accent foarte mare pe acest domeniu. Inițial am ales să activez în acest domeniu pentru că îmi doream să pun în aplicare cunoștințele și experiența căpătată în jurnalism, combinată cu pasiunea mea pentru modă. De asemenea un alt motiv important a fost că nu-mi plăcea ceea ce vedeam pe străzi. Era suficient să privești în jur ca să înțelegi că oamenii nu se informau, că nu erau la curent cu ultimele tendințe, nu cunoșteau regulile esențiale de asortare, nu știau ce ar trebui să conțină o garderobă de bază, ce înseamnă un dress code sau care e stilul vestimentar pe care-l adoptă etc. De asemenea puțini știau care sunt brand-urile autohtone, ce produc acestea și unde se află. Și mă bucur mult că pot vorbi despre toate astea la timpul trecut. Deși încă mai e mult de muncit pentru ca industria fashion din R.Moldova să progreseze, simt că o dată cu lansarea primului portal dedicat doar modei, lucrurile au evoluat în bine și chiar vreau să cred că am fost cele care au dat startul acestei evoluții.

3.d-640x427

-Ai participat la câteva Fashion Week-uri în Europa și cu siguranță te-ai întors cu ceva impresii acasă. Ce ar trebui să învețe femeile, dar și bărbații la capitolul stil de la europeni?

-Da, într-adevăr am reușit să fiu acreditată în cadrul săptămânilor de modă din Paris și Milano, unde am avut ocazia să particip la diverse evenimente și prezentări de modă, să cunosc oameni din industria fashion internațională, să aflu cum funcționează de fapt acest domeniu, să observ cum sunt asortate ținutele oaspeților prezenți la evenimente și modul în care totul e mediatizat. Femeile și bărbații de la noi ar trebui să învețe următoarele lucruri de la europeni: simplitatea, naturalețea, curajul de a experimenta, atitudinea și încrederea cu care poartă o ținută (oricât de banală n-ar fi).

doina-p-640x959

– Care sunt cele 3 reguli de stil de care trebuie să ține cont un jurnalist?

De fapt regulile diferă de la caz la caz, în funcție de domeniul în care activează jurnalistul. Însă fie acesta social, politic, monden sau fashion, orice jurnalist trebuie să țină cont de următoarele lucruri:

– Cămașa albă și sacourile trebuie să arate impecabil.

– Încălțămintea trebuie aleasă potrivit în funcție de circumstanțe. Să fie evitate tocurile mult prea înalte.

– Machiajul, modul în care e aranjat părul și manichiura spun multe despre o persoană. De aceea, nu trebuie neglijate.

6.d-640x959

-Stilul se învață? Cum și unde?

-Da, cu siguranță stilul poate fi învățat și pentru a-l menține e nevoie mereu să-l dezvolți și să-l „antrenezi”. Unele persoane se nasc cu simțul estetic bine dezvoltat, altele se informează mult, citesc în domeniu și astfel și-l dezvoltă treptat, unii oameni însă au nevoie de ceva mai mult, cum ar fi cursuri de stil în cadrul cărora să poată apela direct la specialiștii din domeniu. Stilul poate fi învățat de la părinți, bunici, din istorie, din cărți, de pe portaluri web sau bloguri. Fiecare om are ceva unic, iar stilul și hainele potrivite pot transforma chiar și defectele în atuuri. Important e să-ți dorești să schimbi ceva și să sesizezi problema.

4.d-640x959

-Care sunt secretele tale de frumusețe?

-Nu am niciun secret al frumuseții, ci doar niște obiceiuri și ritualuri care consider eu că ajută să-mi mențin frumusețea: nu exagerez cu make-up-ul, îmi îngrijesc tenul și sunt atentă la „necesitățile” acestuia, mă strădui să dorm suficient. Fac sport, consum mai mult mâncarea pregătită acasă,  consum foarte multe fructe și nuci. Micul dejun e obligatoriu, nu consum alcool și n-am fumat niciodată.

5.d-640x1012

-Unde preferi să faci shopping și de ce?

-Nu am un loc preferat pentru shopping. Îmi pot procura o haină atât din outlet-uri, cât și de la designerii autohtoni sau brandurile internaționale. Însă atunci când găsesc piesa vestimentară pe care mi-o doresc demult, îmi vine perfect și mai e și la reducere, atunci ziua mea devine mai bună. 

-Cum a fost experiența în proiectul ”Fashion Journalism” în parteneriat cu magazinul ”My London Shop”?

-De obicei eu sunt cea care alege hainele pentru ședințe foto, iar de data aceasta am lăsat-o pe stilista Ylliana Danko să-și facă meseria și nu m-am implicat în proces. Am savurat întreaga atmosferă. E plăcut când cineva îți alege ținutele și te poate transforma păstrând totuși stilul personal.

Fashion Stylist: Ylianna Danko

Photography: Inna Cerga

Outfit & Accessories: My London Shop

Proiect realizat în parteneriat cu portalul web www.everydayjournalism.md