Multe domnișoare visează la o carieră de model, dar puține dintre acestea cunosc adevăratul preț al acestui domeniu. Meseria de Manechin are rigorile și standardele sale, la care puțini reușesc să se supună. Acest lucru ne-a fost confirmat de cercetătorul Ana Hriscu, Președintele Executiv al Asociației Internaționale Culturale Kasta Morrely.

Când a intrat în lumea modei la nivel profesionist, cum este viața în backstage și care sunt adevăratele câștiguri financiare ale unui manechin, aflați din acest interviu.

Ana Hriscu Top Model Romania (9)

– Când ai intrat în lumea modei la nivel profesionist?

– La 13 ani m-am înscris voluntar în proiectul de cercetare ”Kasta Morrely”. Am reușit prin tenacitate să fiu acceptată în echipa de proiect a compartimentului de cercetare empirică ce punea în practică studiile de observare necesare pentru conceperea științei, ce ulterior a devenit pentru prima dată în lume calificarea legală de Manechin. Astfel, timp de câțiva ani am călătorit în Italia, Franța, Monaco, Anglia, Austria, Grecia, Turcia, Cipru, Egipt ș.a. și am avut șansa să particip la festivaluri, evenimente, campanii din domeniul profesionist al modei, am cunoscut și am prezentat pentru designeri celebri precum Roberto Cavalli, Rocco Barocco, Mattiolo s.a.. Acum, la 27 ani, sunt unul dintre cercetătorii care au conceput Standardul Ocupațional al profesiei de Manechin legalizat pentru prima dată în lume și Standardul Ocupațional al profesiei Organizator spectacole, coautor al primelor manuale tehnice de specialitate pentru meseriile Manechin, Organizator spectacole și Maestru de ceremonii inclusiv unul din cei care au definit tehnicile noului gen artistic Teatru de Modă®, marcă înregistrată și proprietate intelectuală ”Kasta Morrely„. Ca să vă dați seama cât de complex este domeniul modei, pentru a putea fi la înălțimea cerințelor, sunt calificată ca Auditor în domeniul calității, Evaluator de competențe profesionale, Manager proiecte, Inspector resurse umane, Manechin, Organizator spectacole, Maestru de ceremonii, Expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene ș.a.

Ana Hriscu Kasta Morrely (6)

– Multe tinere visează să devină Top Modele, dar moda ca oricare alt domeniu are și laturi negative. Cum este viața în backstage? Ne poți dezvălui câteva detalii behind the scenes?

– Când vorbim de meseria de Manechin, aceasta are rigorile și standardele sale la fel ca orice profesie legalizată. Industria modei este un domeniu extrem de complex în care sunt implicate aproape toate ocupațiile din industriile creative. Manechinul este vârful de lance de pe scenă.

Viața unui manechin se aseamănă cu a unui sportiv de performanță, care nu își permite niciodată o viață frivolă. Trebuie sa îți placă artele spectacolului și să te bucuri de responsabilitatea imaginii brandurilor de modă pe care le promovezi. Nu e o activitate ușoară, nu este obligatoriu să fii o frumusețe; implică foarte multă muncă, talent, repetiții și prezență de spirit scenic. Ești într-o permanentă concurență cu tine însuți. Viața de manechin nu are nici o latură negativă, deoarece exclude din start compromisul sau viața frivolă. Trebuie să ne dezobișnuim să mai confundăm manechinele cu orice fată frumoasă, care e prezentată fără nici un argument serios drept manechin.

Ana Hriscu Rocco Barrocco (13)

Viața în backstage-ul profesionist seamănă cu un laborator de cercetare în domeniul creațiilor artistice. Meserii diferite se întâlnesc și colaborează pentru a realiza actul artistic ce are ca finalitate încântarea spectatorilor și telespectatorilor. Este greu să cuprinzi în câteva cuvinte multitudinea de specialiști care colaborează pentru realizarea unui eveniment conform standardelor de calitate. De aceea recomand celor interesați de realitatea domeniului, să caute și să citească câte meserii sunt implicate în realizarea unui eveniment de modă profesionist.

Ana Hriscu Rocco Barrocco (12)

– Ai un corp perfect! Cum reușești să te menții în formă și care sunt ritualurile tale de frumusețe?

– Mulțumesc pentru apreciere, dar nu sunt deținătoarea unui corp perfect. Știu să îmi aleg designerii a căror linie a croielii îmi pun în valoare aspectul exterior mai bine decât a făcut-o natura. Pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă, am beneficiat din adolescență de tehnicile de modelare corporală Manechin, predate de traineri specializați de la ”Kasta Morrely„. Odată cu trecerea anilor pentru a mă menține, sunt disciplinată, am o alimentație sănătoasă, bogată în vitamine, proteine, fibre, îmi păstrez un stil de viață activ, mod de gândire echilibrat și investesc mereu în propria educație. Consider că toți acești factori conlucrează în păstrarea unui chip și corp armonios, care nu are de suferit pentru că îmi place și mănânc foarte multă ciocolată.

????????????????????????????????????

– Pe podium ai purtat ținute dintre cele mai diverse, de la rochii Haute Couture, încursate cu diamante și până la ținute avangardiste și sofisticate. Dar, care este stilul tău personal, ce te caracterizează cel mai bine?

– Înainte de a vorbi de un stil personal este important să găsești linia croielii, care se potrivește cel mai bine corpului tău, astfel încât ce vei îmbrăca acea haină, dacă este măsura corectă, cu siguranță te va avantaja. Ținutele Rocco Barocco, Massimo Dutti și Tommy Hilfiger sunt mereu o alegere potrivită pentru tipul meu de corp. Referitor la stil, alternez în funcție de activitate, între ținute avangardiste, office și elegante. Nu țin cont de tendințe, deoarece pentru mine contează mai mult linia de designer, croiala și materialul de calitate ce te reprezintă ca stil personal.

– În timpul prezentărilor de modă sau a shooting-urilor, ești obedienta? Nu ieși din cuvintele fotografului și ale stilistului, sau totuși te implici și intervii cu sugestii?

– Întrebarea aceasta este amuzantă pentru mine. Față de cine sa fii obedient? Fotograful este atent, pentru că manechinul îi valorifică talentul artistic. Stilistul este un artist, un om de finețe și nu am întâlnit stilist nerasat. Designerii la shooting-uri sunt grijulii pentru că își iubesc creațiile pe care tu le vei purta. Ca cercetător și ulterior ca manechin calificat din prima generație din lume, am întâlnit numai oameni atenți și grijulii. Totuși nu reprezint o excepție. Toți oamenii din lumea modei profesioniste sunt plăcuți, calmi, atenți, grijulii. Lumea trebuie să învețe să nu mai confunde amatorii nervoși și frustrați pentru că sunt depășiți de complexitatea activităților de modă, cu profesioniștii din domeniul modei.

Ana Hriscu (1)

– Se tot vorbește că manechinele din capitalele modei au venituri spectaculoase. Aș vrea să știu dacă în România se fac bani din această activitate.

– Veniturile spectaculoase ale manechinelor sunt mai degrabă o butadă elegantă, întreținută de amatorii care golesc buzunarul credulității tinerelor și părinților acestora. Cu certitudine dacă ai fost atentă și ai intrat în mediul profesionist al modei, ai șansa prin seriozitate și consecvență să îți faci o imagine, care îți va aduce venituri din activitățile de imagine conexe, ce câștigă de pe urma impactului și atractivității evenimentelor de modă profesioniste. De exemplu, sunt câteva manechine internaționale citate de Revista Forbes, dar observăm că acestea au propriile afaceri, precum linii de cosmetice, branduri de încălțăminte ș.a. Imaginea câștigată ca manechin este secretul succesului. Sute de fete necunoscute merg în capitalele internaționale ale modei, în speranța de a avea prezentări de modă în timpul fashion week-urilor și de a deveni celebre. Dar, la fel de multe nu sunt selectate pentru nici o prezentare, sau dacă prezintă atunci sunt plătite cu sume între 250$ si 1000$, care în mod normal nu sunt suficiente pentru a acoperi costurile de transport, cazare, masă, pregătiri. Sunt designeri care plătesc prin oferirea de ținute vestimentare, în loc de bani sau care nu plătesc deloc. Asta este realitatea din domeniul profesionist. Există mult folclor perpetuat de fete care nu au defilat niciodată pe un podium de festival și de cei care profită de credulitate, pentru a obține venituri modeste.

28840_1404695433909_6954240_n

În concluzie, dacă nu ajungi să te identifici cu un brand de referință din lumea modei, este improbabil să câștigi bani din această industrie.

Referitor la România, aici multe persoane încă mai fac confuzia dintre profesia de Manechin care înseamnă pregătire, calificare, standarde profesionale de top și Fotomodel care este orice persoană ce apare într-o fotografie. Așadar, nu putem vorbi încă de o reglementare clară a veniturilor manechinelor, cât timp încă mai există o dominație păguboasă a amatorilor care blochează dezvoltarea normală a acestei ocupații de top.

Ana Hriscu IFA BERLIN (1)

– Care sunt cele mai importante proiecte în care te-ai implicat și desigur titluri pe care le-ai obținut de-a lungul timpului în calitate de manechin?

– Fiind unul dintre cercetătorii Kasta Morrely  care au contribuit la profesionalizarea domeniului prezentărilor de modă prin legalizarea meseriilor de Manechin și Organizator spectacole, am considerat normal să accept invitațiile de a participa în calitate de Consultant de specialitate la festivaluri de modă și concursuri de frumusețe din România și în lume, pentru că acestea să respecte întocmai criteriile de eligibilitate ale domeniului. În străinătate, sunt sute de participări și proiecte de suflet, iar dintre cele care mi-au plăcut cel mai mult menționez lansarea filmului lui Jean Claude Van Damme la Cannes Film Festival, festivalul de modă haute-couture din Italia AltaModa AltaRoma, Ziua Mondială a VIP-urilor, campaniile fashion din cadrul Monaco Boat Show, Monaco Grand Prix, IFA Berlin, Zepter Golden Age Egipt, turneul de promovare FashionTV Paris în 50 orașe stațiuni din Europa și Asia: Monte Carlo, Cannes, St. Tropez, Nice, Genova, Sardinia, Atena, Larnaka, Limassol, Bodrum, Hong Kong ș.a.

550682_536099783073865_429310244_n

– Ești Președinte Executiv al Asociației Internaționale Culturale și de Apărare a drepturilor omului ”Kasta Morrely„. Ce reprezintă această organizație și care este scopul ei?

– Pentru mine, Organizația Kasta Morrely reprezintă șansa mea de a mă forma și a mă pune în valoare. Kasta Morrely este o organizație non-guvernamentală specializată în formarea liderilor de opinie europeni. Pentru proiectele sale de training internațional, Kasta Morrely este membră în Agora Parlamentului European în 2008, este apreciată anual (2008-2015) model de bună practică de către Comisia Europeană. Domeniile abordate care au conferit această apreciere constantă a expertizei Kasta Morrely sunt: soluții pentru dezvoltarea industriilor creative, soluții de integrare socială a tinerilor dezavantajați prin educația non-formală, diversitatea culturală, antreprenoriatul creativ etc. Scopul Kasta Morrely este public și mă mândresc cu faptul că până acum am putut să îl îndeplinim cu succes.

1170844_626641954036023_348166270_n

”Kasta Morrely” este o organizație cu activitate civică bazată în totalitate pe voluntariat. Ce te determină să faci genul ăsta de activitate?

– La baza tuturor reușitelor în viață stă implicarea voluntară. De aceea voluntarii sunt respectați în toată lumea. Toți cei care s-au format ca șefi eficienți ai zilelor noastre au fost voluntari, ce s-au implicat în diverse organizații și au căpătat expertiză în rezolvarea diverselor probleme curente, care apar în societate. Un exemplu de necontestat îl poate reprezenta contribuția pe care am avut-o și eu la conceperea calificărilor Manechin, Organizator spectacole și altele. Când ești motivat de bani, devii dependent de comandă și îți distrugi creativitatea și bucuria totală a unei reușite. Viața este scurtă și de aceea nu îți permiți să îi pierzi bucuria de a o trăi și simți liber.

388970_536099719740538_475055066_n

– De regulă, după ce criterii sunt selectate manechinele și designerii participanți la festivalul internațional ”Kasta Morrely Fashion Week”?

– Sunt câteva reguli pe care am învățat și am văzut că toate festivalurile din modă profesionistă internațională le respectă, pentru a proteja imaginea de onorabilitate și afacerea designerilor. De aceea sunt evitate fetele care au apărut în pictoriale, care și-au făcut o imagine îndoielnică, care au un aspect vulgar sau nesănătos sau un comportament frivol.

Designerii sunt selectați după calitatea și noutatea mesajului artistic pe care vor să îl transmită, aspect care sunt convinsă ca s-a observat și la cealaltă ediție a festivalului Kasta Morrely Fashion Week.

12973165_1374626279221207_4006267550962458217_o

– Ce sfat ai putea să oferi tinerelor care visează la o carieră de manechin?

– Preotul dă sfaturi. Eu pot să vă ofer câteva informații avizate. Industriile creative reprezinta un factor foarte important pentru societatea contemporană, ce contribuie concret la realizarea prosperității, bunăstării și civilizației umane. Persoanele fascinate pe bună dreptate de acest domeniu al modei, trebuie să evite agențiile sau persoanele care promit promovare imediată și sume colosale, pentru că vor fi cu siguranță victime sigure. Totuși dacă vrei să faci parte din această lume minunată și extrem de bogată sunt câteva secrete care au rezultate sigure. Trebuie să îți alegi cu grijă brandul de formare și promovare după performanțele sale reale demonstrate cu argumente de cei care îl conduc. Trebuie să fii calmă, bine educată, tenace, talentată, serioasă, de cuvânt, cu o viață respectabilă și atunci cu certitudine vei ajunge după minimum 5-6 ani să ai acces la o viață de vis pentru oamenii obișnuiți.

SONY DSC

Fotografii preluate din arhiva personală a Anei Hriscu